Tips & tricks

SPONSORING & DONATIES SJIZZLE

Het is altijd meer dan okay als jouw team wordt gesteund door mensen die je willen helpen. Een briefje van 5 door je oma in de hand gedrukt is meegenomen, maar beter is het als je het groter kunt aanpakken. Hier tips en ideeën om je daarbij te helpen.

DONATIE VERSUS SPONSORING

De reden waarom je iemand om centjes vraagt moet altijd glashelder zijn. Wil je van iemand een bijdrage voor het dekken van de kosten van je rit of voor het goede doel dat je steunt? In andere woorden, wil jij een sponsorship of een donatie. Niemand schiet er iets mee op als ze denken dat ze een donatie geven voor het goede doel terwijl jij het in je tank gooit. Daarom, wees duidelijk en als je donaties krijgt, laat mensen op je teampagina doneren zodat het geld gaat naar de stichting die jij steunt.

ACTIES

Nu wordt het interessant. Want jij kunt ook zelf aan de slag en niet alleen je hand ophouden bij vrienden, familie of collega’s. Ga op een autobeurs staan met een lege 20L jerry en sprokkel zo je benzinegeld bij elkaar. Organiseer een schuurfeest waarbij je donaties bij elkaar laat drinken, beter kan het haast niet. Struin ook braderieën af, organiseer feesten in je stamkroeg, regel een veiling op je werk, zet je barrel in de lobby van je bedrijf en laat je collega’s betalen voor iedere handtekening of laat ze een halve vakantiedag doneren. Zeker die laatste gaat snoeihard op de teller voor het goede doel en een halve vakantiedag minder merkt niemand. Maar zelf ben je absoluut een stuk origineler en weet je wat er mogelijk is. Zo hebben we een keer een team gehad dat serieus geld bij elkaar had gesprokkeld door 24 uur achter elkaar te schommelen. Maar regel je een sponsorloop op de basisschool van je kids, dan zul je verbaasd zijn hoeveel aan donaties er bij elkaar wordt gelopen.

VERGEET JE AUTO NIET

De auto wordt jouw meest belangrijke middel als het gaat om (kleine) donateurs of sponsors. Onderschat het aantal vierkante centimeters lak niet, die je tot je beschikking hebt om iedereen een plek te geven. Verdeel je lak naar prijs, zo kan de sunstrip en zijspiegels voor méér weg dan de spot naast de tankklep. Ook kun je de stickers customizen aan de betaler. Zorg wel dat de voorzijdeuren vrij blijven voor de officiële stickers. Een mooie actie was van team Facebus, waar je als donateur je profielfoto van Facebook op kon plakken. Voor een tientje belandde je profielfoto op de Facebook blauwe bus. Een mooie variant op je auto als uithangbord is je eigen gear. Logo op je shirt, of iedere dag een ander sponsorshirt kan ook prima werken.

MATERIAAL EN JE BARREL

Dit is een perfecte inkopper en kan je veel besparen. Veel autohandelaren hebben vaak een voorraad staan in het lagere segment waar ze graag vanaf willen en bovendien, wie wil nou niet graag iets voor een ander doen? Dit is een perfecte combi. De regel van 500 euro voor een barrel is een heritage van de Amsterdam Dakar Challenge. Dit betekent niet dat je alleen moet zoeken in het 500 euro segment, maar je kunt hoger mikken door de verkoper een sticker aan te bieden als jij een lagere prijs betaalt. Vergeet ook Marktplaats niet. Er zijn voldoende eigenaren die hun tweedehandsje nog een final epic journey gunnen en het goede doel willen steunen. We hebben het gezien, het is mogelijk, tijd om Marktplaats uit te kammen.

Wat voor het onderhandelen voor een goedkope occasion geldt, geldt ook voor materiaal of het opknappen van je vierwieler. Biedt een sticker op de wielkast voor een gratis oliefilter, schokdempers of een nakijkbeurt. Ook zijn garages vaak in om hun brug te lenen voor een aantal uur. Zo is er het befaamde verhaal van een team dat 24 uur kreeg van een automaterialen groothandel om alles gratis uit het magazijn te trekken. Onder de voorwaarde dat het meteen zou worden gemonteerd voordat het volgende gratis onderdeel zou worden gepakt, en dat alles dus binnen die 24 uur. Het team had hun auto voor de deur geparkeerd en het regende pijpenstelen. Maar ze hebben letterlijk een dag en nacht doorgewerkt en sliepen in hun auto om meteen te kunnen doorpakken zodra het magazijn weer openging. Kortom, een slimme sponsordeal en challengers in hart en nieren….