CHALLENGE FOR CHARITY

De Amsterdam Dakar Challenge bestaat al sinds 2004 en is de klassieker onder de roadtrips. Back to basic in een barrel door de Sahara. De teams zijn op zichzelf aangewezen om hun tweedehandsje door de Sahara naar Dakar te krijgen. Het streven is met zoveel mogelijk teams de finish te halen! Voor het avontuur en voor het goede doel...Yes, want na de finish worden de auto's geveild voor lokale projecten. Daarnaast halen teams via hun eigen teampagina extra online donaties op voor het goede doel, voorafgaand maar ook tijdens de monsterrit. Steun jouw favoriete team met een donatie! Met de 2024 editie richten we ons wederom op zonnepanelen voor gezinnen en opleidingen voor meisjes in Gambia. Steun jij ook jouw favoriete team?

SCHOLING
Onderzoek van onder meer Unicef heeft aangetoond dat scholing van meisjes en vrouwen direct positief effect heeft op de gemeenschap en uiteindelijk op de welvaart van een heel land. Meer geschoolde vrouwen brengt vooruitgang, stabiliteit en welvaart. Maar er is meer. Geschoolde meisjes zijn minder kwetsbaar om ziekten op te lopen zoals AIDS, ze zijn beter in staat zich te wapenen tegen (seksuele) uitbuiting en slavenarbeid. Geschoolde moeders hebben gezondere kinderen die ze beter voeden. Elk extra jaar onderwijs dat de moeders hebben gekregen, dringt kindersterfte van kinderen onder de vijf terug met 5 tot 10 procent. Kinderen van geschoolde moeders maken zelf ook meer kans op een opleiding. Dat is de reden dat wij zijn gestart met het ADC Scholarship Program.

Basisscholen – Het ADC Scholarship Program biedt de meest kansarme meisjes een schoolpakket aan zodat ze de meest elementaire scholing kunnen krijgen. Het schoolpakket bestaat uit:
-Schooltas (€ 25)
-Schriften (10 schriften a € 0,50)
-Schooluniform, totaal 2 per meisje (€ 20)
-Setje van 4x wasbaar maandverband (€ 10)
Ieder schoolpakket kost € 60 in aanschaf.

Beroepsonderwijs – Na de middelbare school kunnen meisjes onder meer kiezen voor verpleging, onderwijs, landbouw en een enkeling kiest voor een technisch vak. Deze opleidingen duren ieder 3 of 4 jaar en kosten aan collegegeld jaarlijks 300 euro per student. Wij steunen een student tijdens haar gehele studie, om uitval te voorkomen. En dat betekent dat wij het collegegeld zullen betalen van alle jaren, totaal gemiddeld € 1.000 per student.

Universiteit – Slimme meiden uit de armste gezinnen of meisjes die dreigen te worden uitgehuwelijkt steunen we door hun jaarlijkse contributie voor de universiteit te betalen. Ook hier geldt dat het gehele traject, dus 4 jaar, gedekt zal worden. Een studiejaar kost tussen de 700-800 euro per jaar, afhankelijk van faculteit. Kortom, een scholarship voor een volledige universitaire studie kost gemiddeld € 3.000 per student.

SOLAR KITS
Al sinds 2005 verspreiden we 'solar kits' onder gezinnen in het achterland van Gambia. Inmiddels zijn 700 gezinnen geholpen door licht op zonne-energie. Ieder gezin krijgt 1 solar kit waarmee ze niet alleen verlichting krijgen maar ook de mogelijkheid om met de bijgeleverde accu een usb-oplader aan te sluiten. Ook wordt er een mobiele studielamp meegeleverd. Het grote voordeel is dat de gezinnen niet alleen op de kosten van kaarsen besparen maar ook het gebruik van brandgevaarlijke kaarsen beperken. Daarnaast kunnen kinderen in de avond beter en langer leren, hetgeen leidt tot betere resultaten op school.

De kostprijs van 90 euro is inclusief de selectie, distributie en installatie van de solar kits. Maar er wordt ook een 'Village Lights Program' opgezet zodra een dorp is geselecteerd. Dit programma houdt in dat de gezinnen een gedegen training krijgen over de kenmerken en gebruik van de solar kit. Op deze manier kan de levensduur aanzienlijk worden verbeterd. Verder worden gedurende de 3-jarige garantieperiode de dorpen actief bezocht voor reparaties zodat men zo min mogelijk zonder licht komt te zitten.

De Amsterdam Dakar Challenge heeft tot nu toe ruim 4 miljoen opgehaald voor het goede doel. En we gaan door!

ARE YOU ready to challenge for charity... 

Claim dan hier je startplek: Amsterdam Dakar Challenge

Of steun één van de teams: Teams Amsterdam Dakar Challenge

Via de teampagina kan elk team online fondsen werven.  Iedere online donatie wordt minus de bankkosten en kosten van het betalingsplatform – zoals Ideal, Mollie en PayPal – na afloop van de challenge rechtstreeks overgemaakt naar het goede doel dat wordt gesteund door het team. De donaties gaan dan via Stichting Challenge for Charity Foundation, gevestigd te Uraniumweg 17, 3542AK in Utrecht, naar de door de teams gekozen goede doelen.