Tips & tricks

STUFF VOOR IN JE ACHTERBAK

Ben jij iemand die altijd teveel meeneemt? Dan is de kans groot dat je een kofferbak en achterbank vol spullen richting de Sahara stuurt. Niet doen, er zijn betere manieren om je voor te bereiden. Je vergeet altijd net dat ene ding in te pakken. Zo ook een team dat jaren terug twee barrels kocht van hetzelfde model en bouwjaar. De tweede barrel ging in onderdelen mee in de achterbak en op het dak. En ja, hun auto ging stuk, en ja net dat ene onderdeel hadden ze niet bij zich. Daarom hieronder de essentials waarvoor je die extra pakken macaroni uit je achterbak zou moeten gooien.

Voldoende sjorbanden

Dit zijn eigenlijk wel prima vervangers van de standaard sleepkabels. Brede sjorbanden zijn sterker, eenvoudiger op te rollen in je achterbank, plus je kunt ze ook voor andere zaken gebruiken dan alleen slepen. Denk aan het vastsjorren van je imperial dat een andere weg wil gaan, maar ook jerry's en een losse motorkap. Naast je sjorbanden vergeet je ook niet een kinetisch touw voor als je een jumpstart moet krijgen uit het losse zand. 

Tie-wraps

Altijd handig voor wat dan ook. Vastklemmen van een slangetje tot houder van je zonnebril. Neem een handvol mee en niet van dat slappe spul uit de GAMMA maar bestel online de sterkere tiewraps die na een stevige ruk niet breken.

Duct-tape

Onderschat duct tape nooit, maar dan ook echt nooit! Naast een mooie koffiebekerhouder voor op het dashboard kan duct-tape je net dat kleine zetje geven om je barrel aan de praat te houden. Ook hier geldt: niet dat consumentenspul uit de bouwmarkt maar bestel iets bij de online vakhandel of laat je sponsoren met een paar rollen van de lokale garage.

De belangrijkste reserveonderdelen

Alles wat je weer kunt lassen of middels een bush repair kun je de reserve onderdelen van thuislaten. En geloof ons in Afrika zijn de monteurs zeer creatief met een las apparaat. Het gaat dus om de onderdelen waarvan jij weet die kwetsbaar zijn in je barrel of op het punt staan het hoekje om te gaan en die niet zijn te repareren. Dat is iets wat jij alleen kunt weten na zoveel uur in de schuur met je nieuwe liefde. Showstoppers onderweg kunnen ontelbaar zijn maar qua reserveonderdelen hebben deze vaak de rit gered: dynamo, waterpomp, benzinepomp, steekas en shoks.  

Compressor

Zandplaten kunnen zeker helpen, maar wij vertrouwen toch meer op 0,8 bar in de bandjes en de pook in zijn achteruit. Het leeglopen van je banden is eenvoudig, het oppompen minder. Daarom een compressor is een must have in de trunk.

Bandenpropper

Ja een lekke band is lachen en snel te fixen. Totdat meerdere banden achter elkaar het leven laten en een repair shop nog niet op de radar staat. Kortom met geknepen billen en zonder reservebanden doorbikkelen naar het volgende gehucht. Met een scheur in de wang doe je weinig, maar met een zuiver gat op het loopvlak kun jij met een bandenpropper een eind komen.