Tips & tricks

4 FIJNE TUNE TIPS

Onder de challengers kunnen we 2 tribes ontdekken als het gaat om creatief met je barrel om gaan. Je hebt de jongens en meisjes die volledig zwikken voor naturel en dan heb je de teams die het optimale uit hun voorpret halen en hun barrel volledig strippen en tunen. Vaak kiezen ze een thema en gaan ze helemaal los op items als wieldoppen, extra lampen, mobiele lichtshows, rookbommen die vanuit de cockpit zijn te bedienen, koffiebekerhouders, claxons inclusief complete tunes, dj sets en prullaria aan je achteruitkijkspiegel, inderdaad, vooral veel troep aan je spiegel.

Dus iedereen heeft zo zijn ding om hun barrel eigen te maken. Hier geven we een aantal tips waar je zeker wat aandacht aan kunt geven, of je nu naturel gaat of je barrel volledig pimpt.

OPHOGEN

Soms verschijnen er teams aan de start waarvan de bolides nog net niet door hun hoeven zijn gezakt. Weinig bodemvrijheid en vering achter maakt niet zoveel uit op het gladde asfalt van Europa. Maar het maakt een serieus verschil eenmaal op de piste. Daarom een beetje extra bodemvrijheid en wat hogere, stuggere veren achter kunnen het verschil maken. Lukt dit niet meer in Nederland of wil je onderweg je barrel nog opkrikken dan kan dat prima in Marokko voor een zeer scherpe prijs.

SLEEPOGEN

Het gebeurt, complete grillen of zelfs voorassen die eronderuit worden getrokken na een goedbedoeld sleepje van een ander team. Het sleeplint wordt geknoopt aan een voorsteek-asje of inderdaad aan het plastic van een gril. Ken je nu iemand die handig is met een lasapparaat vraag dan of hij een uurtje vrij heeft om een sleepoog voor en achter te lassen.

BESCHERMPLAAT

Niks is zo onhandig als een lijntje olie dat achter je auto loopt. Een lek in de carterpan is niet onmogelijk maar wel lastig te repareren. In het licht van liever voorkomen dan genezen en beter lui dan moe kun je een beschermplaat onder je carterpan bouten. Een dichte plaat is prettig omdat je dan zo nu en dan kunt glijden op verhoogde stukken zand tussen de sporen van je piste maar een dichte plaat geeft wel een stuk minder koeling, aan jou de keuze. Verder mocht je jouw auto toch op de brug zetten en jouw benzinetank is niet goed beschermd, dan kun je altijd nog een beschermplaat onder je tank monteren.

IMPERIAAL

Een gouden regel die wij altijd hanteren is dat we nooit de brandstof jerries binnen in de auto houden. Een imperiaal op het dak of achterklep is daarom een pré. Meteen ook een prima plek voor je reservewiel op velg. Nu heb je de Gamma rekjes die al afscheid van je dak nemen zodra je een verkeersdrempel iets te hard neemt. Zorg daarom dat je een sterk rek regelt en indien nodig 'm vastmaakt met bouten of vast last aan je dak.