Frequently asked questions

De Amsterdam Dakar route

Er wordt 7.000 kilometer op de teller gezet, waarbij je start in Amsterdam en finisht in Dakar, bij de vroegere finish van Paris-Dakar. De eerste twee dagen ga je kilometers vreten op het Europese continent, via het voor velen bekende Frankrijk door Spanje richting het zuiden. De oversteek naar Marokko doe je per ferry en daarna pak je snel een paar mooie binnenwegen en geniet je van de mooie omgeving. Marokko is schitterend en je waant je al snel in een andere wereld, al helemaal als je de zandduinen van Merzouga ziet verrijzen. En dit is nog maar het begin, hierna volgt er een waanzinnige route door Marokko, dan Mauritanie, Senegal en vervolgens Gambia. Na een rustdag in Dakar leg je de laatste kilometers naar Gambia af, omdat daar op dag 23 van de challenge, de veiling kan worden georganiseerd. 

Hoe is de scenery?

De eerste twee dagen steek je door het voor velen bekende Frankrijk en Spanje. Doel is om veel kilometers te vreten en zo snel mogelijk het zuidelijkste puntje van Spanje te bereiken. Zodra je in Marokko bent kun je de snelwegen achter je laten en een mooie route op de binnenwegen nemen. Hier beginnen de indrukwekkende uitzichten en kom je langs pittoresque plaatsjes. Vervolgens ga je richting de bloedmooie zandduinen bij Merzouga en vanaf dat moment waan je je in een compleet andere wereld. In Mauritanie kun je kiezen voor een route over de weg of door het zand. Deze pistes zijn ook voor personenauto's te doen, mits niet te zwaar bepakt en voldoende hoog op de wielen. 

Wat gaan we onderweg doen?

De eerste drie dagen niet zoveel. Dit zijn de dagen dat we ergens willen komen en veel kilometers maken. Maar later in de trip bevind je je op de meest sprookjesachtige plekken, zie je de mooiste zonsondergangen, rijd je op de zandduinen, of op een kameel en nog veel meer. En natuurlijk kan je ook veel tijd spenderen aan het repareren van je barrel, vaak met behulp van de lokale bevolking. Tijdens de hele trip, maar vooral vanaf Marokko, kun je opdrachten aftikken die je van je achterban hebt gekregen en zo jouw teller voor het goede doel in beweging krijgen.

Waar slapen we?
Een tent gooi je sowieso achterin, maar we hebben daar waar het kan prima slaapplekken uitgekozen in basic hotels of riads, waar we ’s avonds bij elkaar kunnen komen om sterke verhalen uit te wisselen.